30-10-06

Bali 2 - eind oktober

We wonen nu voor een paar weken in een huisje in de rijstvelden. Omdat we de "Ronde van Bali" al gereden hebben tijdens een vorige reis, opteren we deze keer voor uitstappen vanuit Ubud, het culturele hart van Bali. Gemakkelijker fietsen ook, zonder fietszakken.

Eerst wat achtergrondinfo : Bali is 1 van de 13 000 eilanden van Indonesie en ligt ongeveer in het midden van de archipel, naast Java. Het is erg klein, ongeveer 70 km in doorsnee, en zeer bergachtig (vulkanen) met de Agung als hoogste piek (meer dan 3000 m). De flanken van de vulkanen zijn bedekt met een ingewikkelde lappendeken van rijstterrassen, een lust voor het oog. De combinatie van uiterst vruchtbare lava en de vele stijgregens zorgen voor een uitbundige en kleurrijke plantengroei.Bali kent een droog- en een regenseizoen.

De Balinezen zijn hindoes maar ze hebben een heel eigen draai gegeven aan die godsdienst. Ze geloven vooral in goede geesten, demonen en spokende voorouders. Die moeten elke dag opnieuw gunstig gestemd worden met prachtige offerandes, muziek en dans. Elk huis, elke straat, elk dorp heeft zijn tempeltjes versierd met prachtig beeldhouwwerk. Overal en altijd ruik je wierook, hoor je de gamelan (gong-orkesten) en zie je de processies in traditionele klederdracht.

Het schilderen en het beeldhouwen hebben zich uitgebreid naar het dagelijkse leven en in elke Balinees schuilt een kunstenaar.De woningen en tuinen in de dorpen zijn parels van architectuur.

Wij zitten, zoals gezegd, in Ubud, een kunstenaarsdorp waar ook heel wat buitenlandse artiesten permanent verblijven. Dirk en Nadia hadden hier tijdens hun verblijf een leuke bungalow gevonden verhuurd door June, een wat oudere Australische dame. We hebben zelfs een huishoudster, Made, die voor het ontbijt (bananenpannenkoeken met fruitsla) en de was en de plas zorgt. Klinkt wat koloniaal maar we soigneren haar, hoor.Enig nadeel : geen zwembad, maar dat lossen we op door bij de luxehotels in de omgeving te gaan zwemmen.

Eten is hier een feest. Er is hier een unieke mix ontstaan met Balinese, Vietnamese, Thaise, Indische, Franse en zelfs Belgische invloeden. De enorme verscheidenheid aan vruchten (fruitsappen!), groenten en het gebruik van gemalen, geroosterde, gestampte, geplette,...maar vooral altijd verse specerijen zorgen voor een ongelooflijk palet van geuren en smaken!

Tussendoor fietsen we nog af en toe ook, onder een loden tropenzon in een vochtige hitte. Ofwel naar het noorden, bergop richting vulkanen; ofwel horizontaal over de vulkaanflank, met telkens scherpe afdalingen en klimmetjes vanwege de vele riviertjes die naar beneden stromen en dalletjes vormen.Enfin, het lijkt erger dan het is, je moet alleen veel drinken. We hebben bovendien geluk dat het regenseizoen, van oktober tot april, dit jaar wat op zich laat wachten. We vragen ons overigens af waarom we hier op zoek gaan naar het goeie weer als in Belgie toch alle records gebroken worden!

Tot binnenkort vanuit Australie.

Nog dit :- er zijn nog veel betere surfstranden dan Kuta, maar die golven kunnen wij helaas niet de baas.

- Bali was een Nederlandse kolonie tot 1949. - laatste uitbarsting Agung : 1963 - 2000 doden.- bloemen : hibiscus, bougainvillea, poinsettia, oleander,jasmijn, waterlelie, aster, roos, begonia, hydrangea en duizenden orchideeen.- fruit : ramboetan, mangosteen, lychee, mango, banaan, papaya, meloen, limoen, ananas,...-er zijn slechts 4 voornamen op Bali : jongen of meisje, het eerste kind van elk gezin heet Wayan, dan Made, dan Nyoman en tenslotte Ketut. De vijfde heet weer Wayan. Ze gebruiken veel bijnamen naar het schijnt.- de gemiddelde Indonesier verdient 25 000 roepies per dag, dat is 2 euro. - een nacht in een tophotel, vb. Amandari, Four seasons,...begint vanaf 400 euro tot 3000 en meer.- op de muren van onze kamers zitten overal hagedisjes, geliefde huisdieren die de muggen opruimen maar ook veel kakjes laten vallen.- honden worden hier beschouwd als bezeten door boze geesten en ook zo behandeld. En wij missen Hyena en Piaf!!!-voor wie 't ook eens wil proberen : Junias house - Ubud : 20 euro/nacht.Masa Inn - Kuta : 20 euro/nacht. Zwembad en aircon.Restaurants Kuta : Poppies, Kopipot.Restaurants Ubud : Casa luna, cafe Wayan, cafe des artistes, Dragonfly,...Allen ongeveer 15 euro voor een top-etentje voor 2.In een gewone warung eet je voor 1 euro een mie goreng ( rijstspaghetti) of nasi goreng (gebakken rijst) met ei, groenten en (een beetje) kip.-zwembaden Ubud : Ibah villas( 5 euro pp/dag), Ubud bungalows (1 euro pp/dag).-!!!!Opgelet!!!! Pruikenmaker Smet, Boom, heeft een originele manier om geld uit te sparen voor jou en vooral voor hem. Elke 3 weken stuurt hij een koppel met een valies vol mensenhaar naar het goedkope arbeidersparadijs Ubud. Gratis verblijf in Ubud bungalows en 1 ticket gratis. Na 3 weken kom je met een koffer vol afgewerkte pruiken terug. Belastingscontroleurs zich onthouden, zeker ?

05:35 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.