30-10-06

Bali 2 - eind oktober

We wonen nu voor een paar weken in een huisje in de rijstvelden. Omdat we de "Ronde van Bali" al gereden hebben tijdens een vorige reis, opteren we deze keer voor uitstappen vanuit Ubud, het culturele hart van Bali. Gemakkelijker fietsen ook, zonder fietszakken.

Eerst wat achtergrondinfo : Bali is 1 van de 13 000 eilanden van Indonesie en ligt ongeveer in het midden van de archipel, naast Java. Het is erg klein, ongeveer 70 km in doorsnee, en zeer bergachtig (vulkanen) met de Agung als hoogste piek (meer dan 3000 m). De flanken van de vulkanen zijn bedekt met een ingewikkelde lappendeken van rijstterrassen, een lust voor het oog. De combinatie van uiterst vruchtbare lava en de vele stijgregens zorgen voor een uitbundige en kleurrijke plantengroei.Bali kent een droog- en een regenseizoen.

De Balinezen zijn hindoes maar ze hebben een heel eigen draai gegeven aan die godsdienst. Ze geloven vooral in goede geesten, demonen en spokende voorouders. Die moeten elke dag opnieuw gunstig gestemd worden met prachtige offerandes, muziek en dans. Elk huis, elke straat, elk dorp heeft zijn tempeltjes versierd met prachtig beeldhouwwerk. Overal en altijd ruik je wierook, hoor je de gamelan (gong-orkesten) en zie je de processies in traditionele klederdracht.

Het schilderen en het beeldhouwen hebben zich uitgebreid naar het dagelijkse leven en in elke Balinees schuilt een kunstenaar.De woningen en tuinen in de dorpen zijn parels van architectuur.

Wij zitten, zoals gezegd, in Ubud, een kunstenaarsdorp waar ook heel wat buitenlandse artiesten permanent verblijven. Dirk en Nadia hadden hier tijdens hun verblijf een leuke bungalow gevonden verhuurd door June, een wat oudere Australische dame. We hebben zelfs een huishoudster, Made, die voor het ontbijt (bananenpannenkoeken met fruitsla) en de was en de plas zorgt. Klinkt wat koloniaal maar we soigneren haar, hoor.Enig nadeel : geen zwembad, maar dat lossen we op door bij de luxehotels in de omgeving te gaan zwemmen.

Eten is hier een feest. Er is hier een unieke mix ontstaan met Balinese, Vietnamese, Thaise, Indische, Franse en zelfs Belgische invloeden. De enorme verscheidenheid aan vruchten (fruitsappen!), groenten en het gebruik van gemalen, geroosterde, gestampte, geplette,...maar vooral altijd verse specerijen zorgen voor een ongelooflijk palet van geuren en smaken!

Tussendoor fietsen we nog af en toe ook, onder een loden tropenzon in een vochtige hitte. Ofwel naar het noorden, bergop richting vulkanen; ofwel horizontaal over de vulkaanflank, met telkens scherpe afdalingen en klimmetjes vanwege de vele riviertjes die naar beneden stromen en dalletjes vormen.Enfin, het lijkt erger dan het is, je moet alleen veel drinken. We hebben bovendien geluk dat het regenseizoen, van oktober tot april, dit jaar wat op zich laat wachten. We vragen ons overigens af waarom we hier op zoek gaan naar het goeie weer als in Belgie toch alle records gebroken worden!

Tot binnenkort vanuit Australie.

Nog dit :- er zijn nog veel betere surfstranden dan Kuta, maar die golven kunnen wij helaas niet de baas.

- Bali was een Nederlandse kolonie tot 1949. - laatste uitbarsting Agung : 1963 - 2000 doden.- bloemen : hibiscus, bougainvillea, poinsettia, oleander,jasmijn, waterlelie, aster, roos, begonia, hydrangea en duizenden orchideeen.- fruit : ramboetan, mangosteen, lychee, mango, banaan, papaya, meloen, limoen, ananas,...-er zijn slechts 4 voornamen op Bali : jongen of meisje, het eerste kind van elk gezin heet Wayan, dan Made, dan Nyoman en tenslotte Ketut. De vijfde heet weer Wayan. Ze gebruiken veel bijnamen naar het schijnt.- de gemiddelde Indonesier verdient 25 000 roepies per dag, dat is 2 euro. - een nacht in een tophotel, vb. Amandari, Four seasons,...begint vanaf 400 euro tot 3000 en meer.- op de muren van onze kamers zitten overal hagedisjes, geliefde huisdieren die de muggen opruimen maar ook veel kakjes laten vallen.- honden worden hier beschouwd als bezeten door boze geesten en ook zo behandeld. En wij missen Hyena en Piaf!!!-voor wie 't ook eens wil proberen : Junias house - Ubud : 20 euro/nacht.Masa Inn - Kuta : 20 euro/nacht. Zwembad en aircon.Restaurants Kuta : Poppies, Kopipot.Restaurants Ubud : Casa luna, cafe Wayan, cafe des artistes, Dragonfly,...Allen ongeveer 15 euro voor een top-etentje voor 2.In een gewone warung eet je voor 1 euro een mie goreng ( rijstspaghetti) of nasi goreng (gebakken rijst) met ei, groenten en (een beetje) kip.-zwembaden Ubud : Ibah villas( 5 euro pp/dag), Ubud bungalows (1 euro pp/dag).-!!!!Opgelet!!!! Pruikenmaker Smet, Boom, heeft een originele manier om geld uit te sparen voor jou en vooral voor hem. Elke 3 weken stuurt hij een koppel met een valies vol mensenhaar naar het goedkope arbeidersparadijs Ubud. Gratis verblijf in Ubud bungalows en 1 ticket gratis. Na 3 weken kom je met een koffer vol afgewerkte pruiken terug. Belastingscontroleurs zich onthouden, zeker ?

05:35 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-10-06

foto's Bali 1 midden oktober

 

1

1. Luc en Josh de Hawaiaanse surfgod

2

2.het strand van Kuta

3

3.onderweg naar Ubud

4

4.de bungalow in Ubud

5

5.nog eens de bungalow

6

6. aan het zwembad

7

7. fietsen tussen de rijstvelden

8

8. mmm, smoked duck

9

9. Luc komt binnen

10

10. kleurige Balinese tuinen

11

11. onze bungalow op de achtergrond

12

12. op een wankele brug voor een mooie foto

16:27 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Bali 1 midden oktober

Ons verblijf in Turkije eindigde met een valse noot : de zegel in ons visum vermeldde : valid for 3 months. Zo had de douane het echter niet begrepen : 3 months = 90 dagen ! Wij waren 91 dagen gebleven dus kon Luc , onder politiebegeleiding op een motor, terug naar de stad om boetegeld af te halen.

De dagen in Belgie verliepen zeer hectisch : we moesten de sporen van de ene vakantie doen verdwijnen en de fietsen en bagage klaarmaken voor de volgende trip.

Probeer maar eens have en goed voor zes maanden in 8 plots piepkleine fietszakken te proppen ; kookpotten, slaapgerief, tent, apotheek, fietsgerief, kleren, gidsen,.. De kartonnen fietsdozen leken wel op maat van BMXjes. Ondertussen brachten we bezoekjes aan de familie, vrienden en de school... en aan frituur Biezewei, want wie weet welke ontberingen we tegemoet zouden gaan.

Op dindag 17 oktober vlogen we via Londen en Singapore naar Denpasar om drie weken in Bali door te brengen alvorens naar Australie te gaan.We kwamen in Singapore aan om 2 uur 's nachts, helaas was 't daar al 8 uur 's ochtends zodat we een nachtje oversloegen.

Ondanks de bijhorende jetlag besloten we een stapje in de wereld te zetten want onze vlucht vertrok pas 's avonds. Singapore is eens stadsstaat op het zuidelijke puntje van het schiereiland dat ook Thailand en Maleisie omvat.Het is een consumentenparadijs dat vooral bestaat uit enorme airconditioned shopping-malls.Je vindt er geldautomaten tot in de toiletten. Van de oude charme is niks overgebleven. Je kunt je wel vergapen aan de netheid van bijvoorbeeld de metro. De invoer van kauwgom is overigens wettelijk verboden.

Uiteindelijk landden we toch doodmoe in Bali. Na de gebruikelijke reizigersperikelen - de helft van onze bagage bleek verdwenen en 's nachts, met toch nog 25 kg bagage en 2 fietsen in dozen, is je onderhandelingspositie ten opzichte van taxichauffeurs nogal zwak - checkten we in in het hotel Masa-Inn aan het roemruchte surferstrand Kuta-beach. Een palmenstrand van 15 km lang met perfecte golven en achter het strand een wirwar van straatjes met restaurantjes, hotelletjes, surfwinkels en vooral veel bars.

Onze bagage kwam vanuit Australie weer boven water, we vezen de fietsen in elkaar (niet zo eenvoudig als hier beschreven voor wie Lucs technische vaardigheden en temperament kent) en we doken in ons zwembad.

Twee medezwemmers, topsurfers uit Hawai naar later bleek, vonden Belgische moppen blijkbaar zo plezant dat ze ons uitnodigden voor wat surflessen...Wat een eer om met de grote jongens mee te mogen spelen !Gelukkig hadden we veel gezwommen in Turkije want van op je buik op die plank te peddelen krijg je lamme armen.

Kuta is overigens nog steeds niet hersteld van de gevolgen van de vernietigende bomaanslag op de Sari-club waar meer dan 200 jonge mensen uit Australie en de rest van de wereld het leven verloren. De toeristen bleven weg en het bruisende strandleven is verstild. Het herdenkingsmonument is erg indrukwekkend maar een eenvoudig boeketje met de woorden : "For Brian & Jenny, forever on tour" ontroerde ons veel meer.

We trekken nu naar Ubud, een dorp in de heuvels om daar wat rond te fietsen. Je hoort binnenkort wel weer van ons.

07:56 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-10-06

foto turkije 5

Grieks-Romeins worstelen in Turkije.

turkije 256small

Zijn we er bijna ?

turkije 276small

Ik hang hier...

turkije 263small

 

19:38 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |