25-11-06

Australie 1 : 8 nov. tot 22 nov.2006

Australie 1 : 8 nov. t.e.m. 22 nov. 2006

Na een vermoeiende nachtvlucht landden we in Melbourne, waar we, met wat onderhandelen, een goedkope vlucht (fietsen gratis!) naar Adelaide vonden : het beginpunt van onze fietstocht.
Adelaide ligt aan de zuidkust, onderaan in het midden van het continent. November hier is bij ons mei en op dezelfde - weliswaar zuider - breedtegraad als Barcelona betekent dat ideaal fietsweer.

Achtergrondinfo :
Australie is reusachtig : 4000 km van O naar W, 3000 km van Z naar N.
Er wonen amper 20 miljoen mensen, meestal langs de oostkust, waarvan al 7 miljoen in Sydney en Melbourne alleen.
In 1770 ontdekte kapitein Cook de kust, nam Australie in bezit voor Engeland en tekende meteen het doodsvonnis voor de aboriginals, de oorspronkelijke bevolking. 20 jaar later kwamen de eerste bewoners aan, een mengelmoes van arme boeren en tot ballingschap veroordeelde criminelen en politieke gevangenen.  Die begonnen hier een nieuw leven zoals zovelen na hen, nu vooral Aziaten.
Er zijn 3 factoren die Australie en vooral het binnenland, de bush, uitzonderlijk maken :
- planten en dieren zijn al 45 miljoen jaar afgezonderd van de rest van de wereld.
- het extreem droge klimaat met de laatste jaren het volledig uitblijven van de spaarzame regen.
- het continent is zo oud dat alle vruchtbare grond is weggespoeld en weggeblazen. Geen vruchtbare lava, geen eroderende bergen met rivieren of gletsjers die voor nieuwe aarde zorgen.
! Bijkomend probleem : vele inheemse planten werden vervangen door reusachtige graanvelden of weiden.  Het regenwater kan dieper dan vroeger in de bodem doordringen en maakt daar zoutvoorraden los (Australie was ooit zee) die de grond waardeloos maken en de rivieren verzilten.
Australie is verdeeld in staten met elk een eigen regering.

Wij beginnen in South-Australia. We vertrekken vanuit Adelaide zuidwaarts naar de punt van het Fleurieu-schiereiland en Kangaroo Island.

10/11 : Adelaide
Een heel welvarende stad vol nieuwe gebouwen, weinig verkeer, geen vuiltje op de grond, fietspaden, alle jongeren in redelijk belachelijke "little house on the prairie" schooluniformen. Wij kampeerden 7 km van het centrum aan zee.
11/11 : Adelaide - Strathalbyn 80 km - 5 u
Dit wordt afzien : met 50 kg fiets + bagage + proviand wordt elke heuvel een berg. Net uit de stad en al geen huizen meer.  De camping is een cricketveld, onze benen pap en de fish and chips helpen niet.
12/11 - 13/11 : Strathalbyn - Victor Harbor 60 km - 5 u
Nog steeds heuvels. Zeer dor.  Van boerenbuiten naar een ex-walvisvangsthaventje.   Prachtige kust, dus hier rustdag.
14/11 : Victor Harbor - Cape Jervis 64 km - 5 u
Ijskoud, regen, antarctische wind op kop.  's Nachts met alle kleren aan geslapen.
15/11 tot 22/11 : Kangaroo Island 440 km over 8 dagen
Met de ferry naar K.I., een eiland zo groot als Vlaanderen, 4000 inw., 3 dorpjes, 1 reservaat : Flinders Chase National Park.  Voor ons de eerste kennismaking met rantsoenering van eten en drinken wegens de grote afstanden tussen bewoond gebied en geen drinkwater.  Dirt roads (geen asfalt).  Maar vooral, veel dieren... Eerst zagen en roken we vooral veel doodgereden kangoeroes en possums langs de weg, letterlijk tientallen, tot 100kg zware beesten.
Op de camping en in het reservaat : nieuwsgierige kangoeroes tot in de tent, stelende possums, zwermen kleurige papegaaien, zeerobben langs de kust,koala's die de eucalyptusbomen kaal vreten en ongelooflijk : in de schemering bij een poel 2 uiterst zeldzame vogelbekdieren.  Grote hagedissen en 1 zeer giftige tigersnake, gelukkig dood.
Eenzame kapen met vuurtorens en ongerepte gomboomwouden.
1 oud vissersdorpje, Kingscote, met pittoreske winkels en vriendelijke mensen die hier komen vissen in de beste waters van Australie.


Nog dit :

- iedereen drinkt hier zijn eigen regenwater, als er is, het zuiverste ter wereld.  Wij filteren het toch maar.

- van mei tot oktober zwemmen hier elke dag walvissen voor de kust. Wij waren natuurlijk 14 dagen te laat.

- pinguins komen in de schemering aan wal.  Je mag ze niet storen, dus geen foto's.

- overal barbies hier, een roestvrijstalen plaat met gasvuur eronder, waar (dikke) australiers dikke lappen vlees en worst op braden.

- op 2 ijskoude zuidwinddagen na is het hier volop lente t.t.z.een prachtige zomerdag bij ons. 30 graden, blauwe hemel, frisse zeebries.

- alle auto's hebben een roo-bar om kangoeroeschade te beperken.

- wij zijn hier 9 en een half uur voor op jullie : als jullie opstaan gaan wij avondeten.

- de bush biedt weinig voedsel : daarom huppelt de kangoeroe, zo gebruikt hij maar 1/5 van de energie van even zware Europese zoogdieren. De koala heeft hersens ter grootte van een walnoot en beweegt haast niet.  Eveneens om energie te sparen.  Het vogelbekdier is een zoogdier met een snavel en eendenpoten dat eieren legt.

- met water (filter), melkpoeder, muesli, spaghetti en suiker kan je dagen fietsen zonder honger.

- ons dagrecord : 105 km in 5 uur. Rugwind...

- bergop gaat vaak op de 1 -1 tegen 5km/u.  Afstappen en duwen is nog veel zwaarder.

- internet kan gratis in de bib.

-we sleuren kilo's herstelmateriaal mee voor de fietsen.  Helaas, onze gezamenlijke kennis reikt tot het herstellen van een platte band, zoals de Halse wielertoeristen wellicht weten.Hout vasthouden!

 

Tot binnenkort. En nu allen reageren, he!   

02:58 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Elaba kangoeroes,
als jullie 2 rare maar gezonde en zeer happy uitziende mensen tegenkomen, zeg hen dan dat ze weer vree schoon en toffe fotokes op hun blog gezet hebben! En die blog wordt zelfs een educatieve site tegenwoordig! Zouden die mensen misschien leerkrachten zijn die zelfs van aan de andere kant van de wereld ons arme Belgskes iets willen bijbrengen? En beste kangoeroes, vergeet die 2 vooral nie te zeggen da ze zo moeten voortdoen, enjoy your time!

Veel groetjes van een moegewerkte Sint-Martinusser (kom net terug van het herfstrestaurant, amai veel volk!) en Ellen

PS: Vorig jaar ben ik na herstresto doorgereden naar de Ardennen omdat daar een dik pak sneeuw lag, vandaag was 't hier 17 graden!!

Gepost door: Steven en Ellen | 25-11-06

De commentaren zijn gesloten.