03-01-07

Australie 11/12 tot 31/12

Warrnambool - Peterborough - Port Campbell - Lavers Hill - Apollo bay - Lorne - Torquay - Geelong - Melbourne (450 km)

 

De GREAT OCEAN ROAD staat bekend als een van de mooiste kustwegen van de wereld.   Steile rotswanden wisselen af met  prachtige stranden waar groene heuvels tot aan de azuurblauwe zee reiken.

Wij reden de road van west naar oost en hebben er ruim onze tijd voor genomen.

De weg werd aangelegd door teruggekeerde werkeloze soldaten na WO I.

De kust staat hier bekend als de Shipwreck Coast : meer dan 160 schepen rusten hier op de zeebodem.   De 19 de eeuwse zeilboten, meestal op weg tussen Engeland en Sydney en omgekeerd ( een reis van 3 maanden) waren niet opgewassen tegen de stormwinden, stromingen en rotsklippen van de Bass Strait.

Onze stopplaatsen, dorpjes van een paar 100 inwoners, waren vroeger de enige schuilplaatsen voor schepen, meestal aan een riviertje gelegen.

 

We vertrekken in 2 keer uit Warrnambool.  De 1 ste dag met stormachtige rugwind, maar een gebarsten velg zorgt ervoor dat we na een paar uur kunnen terugvechten tegen de wind.  De 2 de dag, met een nieuw achterwiel, staat er uiteraard wind op kop.

Vanaf Peterborough wordt het echt genieten.  Onze tent staat voor het eerst op groen gras.  Het regent hier af en toe !   Het landschap wordt steeds spectaculairder.   De zee beeldhouwt de kalkstenen kust tot kunstwerken : the Arch, the London Bridge, the Grotto, the Twelve Apostles, the Bay of Islands, ...

Er komt een keiharde klim naar Lavers Hill en we moeten al ons eten meesleuren wegens niks daarboven.

Apollo Bay heeft prachtige stranden en heerlijke terrasjes waar we graag blijven plakken.  Dan gaat het tot Lorne langs de nu heel bochtige in de kliffen uitgehakte road.  We blijven hangen in Lorne en genieten van de vakantiesfeer tot de campingprijzen van de ene dag op de andere (24 december : grote vakantie!)  verdriedubbelen.

We rijden verder naar Bells Beach, de meest legendarische surfbeach van heel Australie, en  het nabijgelegen Torquay, bakermat van Quiksilver en Rip Curl.

Daar blijven we voor de kerst.   Een grote blunder...Alles blijkt potdicht, we hebben haast geen eten, er staat water in de tent, de camping trekt op niks en het hagelt en stormt 2 dagen lang.  We kunnen de tent niet uit en de radio vertelt honderduit over de koudste kerst in 150 jaar.  Merry X-mas !

We eten en warmen ons uiteindelijk bij een Chinees, die vieren tenminste geen kerst.

Dan gaat het richting Geelong waar we de trein nemen naar Melbourne om de resterende 90 km drukke highway te vermijden. 

 

Melbourne :

We vonden een fijne camping op een half uurtje fietsen of bussen van het centrum.  Melbourne, 3,2 miljoen inwoners maar ongelooflijk proper, ligt aan de Port Philip Bay aan de monding van de Yarrastroom.

Tweede kerstdag heet hier Boxing Day en is de start van een ongelooflijke koopjesgekte. We hebben ons niet laten kennen en ze hebben echt alle merken, he!

Vanop de terrasjes langs de Yarra is de Melbourne skyline betoverend. 

Er is Chinatown, het Italiaans kwartier, de hippe Brunswickstraat (onze Dansaert), de Docklands ( de nu tot hip woongebied omgebouwde dokken, zie Barcelona), de hypermoderne Federation square van glas en beton waar geen normaal gebouw tussen staat en St. Kilda, het strand van Sint Anneke van Melbourne.

Voor oudejaarsavond namen we een kamer in Melbourne Airport, stalden daar de fietsen en bagage en namen de pendelbus naar Melbourne voor het vieren van oud en nieuw en het vuurwerk. De eerste januari zouden we immers naar Hobart, Tasmania, vliegen.

 

 

 

 

05:10 Gepost door Luc en Christelle in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

een gelukkig Nieuwjaar En dit vanwege de hele club Groothalletoerist!

Ps. ik vind het fijn om jullie verhaaltjes te lezen, doe zo voort en tot later.

Ronny

Gepost door: ronny | 04-01-07

De commentaren zijn gesloten.